Archive for Murau közlekedés

Kisvasút menetrend

Kisvasút menetrend

Menetrend itt

Gőzmozdonyos utazás menetrendje

A Murtalbahn 120 éve összeköti Murau felső-stájerországi kerületét Lungau Salzburg kerületével. A 65 km-es keskeny nyomtávú (760 mm-es nyomtáv) Unzmarkt-tól Tamsweg-ig romantikusan fut a Mur felső szakaszán.

A modern vasúti kocsikkal és dízelmozdonyokkal tervezett személyszállítás mellett a gőzmozdonyok Murau és Tamsweg közötti nosztalgikus utak részeként is működnek., Ezek régóta bennfentes tippvé váltak minden vasúti rajongó és romantikus számára. Szipogva, gőzölve és puffasztva a gőzmozdony kígyózza hangulatos, régi idejű kocsiját a festői hegyi hátteret és a természetesen zöld Murot. Számos utas élvezi az utazást ezekben a történelmi kocsikban, ahol már ott ült Ferenc József császár, a zerge vadászatára Murau felé. Ha az utasok éhesek és szomjasok, svédasztalos autóként kaphatók a zöld „Steirerbar” és az élénkvörös „Murtalbar”, amely eredetileg Franz Joseph császár szalonjárója volt. Tehát szálljon le a vonatról, élvezze egy frissítő italt és csodálja meg az elhaladó tájat.

Ausztria kerékpárral – Murau

Ausztria kerékpárral – Murau

Mura menti kerékpárút 

Az alpesi térség legváltozatosabb kerékpárútja.

A hozzáértők szerint a Mura-menti kerékpárút a legváltozatosabb tájakon átvezető folyómenti kerékpárút az Alpok térségében, melyen valódi élményekben gazdag ereszkedésben lehet része, számos kulináris célállomással. A Hohe Tauern Nemzeti Parkból kiindulva fut a Mura folyó mentén, átszeli az élvezetek osztrák fővárosát, Grazot, majd eljut egészen a borvidékeiről és fürdőhelyeiről ismert osztrák-szlovén-magyar hármas határig.

Judenburgból a cirbolyafenyő vidékén a sör városán, Leobenen át, valamint Bruck an der Mur történelmi kereskedelmi városán keresztül vezet az út a borhoz és a magolajhoz Dél-Stájerországba. A köztes megálló Graz élmény fővárosában nem csak kulináris, hanem kulturális élvezetet is garantál.

Hajdanában kereskedők vonultak ezen az úton délre, a salzburgi vidékről a szlovén határig. Kövesse az utat a Mura mentén a pompás természeti környezetben, ahol több mint 200 madárfaj lelt otthonra. Szereti az ellentéteket? A lungaui parasztgazdaságok távol fekvő udvarházai éppúgy számos élményt tartogatnak, mint a lüktető tartományi főváros, Graz.

A magyar határig tartó kerékpárút hossza    463  km.

Nézzük az egyes szakaszokat és azok adatait!

 

Az Ausztria legszebb részein végigvezető kerékpárút képekben.

Ausztria kerékpárral - Murau

Ausztria kerékpárral – Murau

Ausztria kerékpárral - Murau Ausztria kerékpárral - Graz Ausztria kerékpárral - Murau Ausztria kerékpárral - Murau

Ha Murauban jársz kerékpárral szeretettel várunk a Jázmin panzióban, Murau központjában. Panziónk mellett, előtt megy el a kerékpárút és nálunk nagyszerű szállást találsz éjszakai pihenésre a legjobb áron. A kerékpárt éjszaka zárt helyen a kávéházban tudjuk elhelyezni. 

Árak és szállásfoglalás lehetősége itt

 

Murau parkolási lehetőségek

Murau parkolási lehetőségek

Ingyenes parkolási lehetőség ami egész napos, a játszótér mellett van a vasúti sínen átmenve illetve a Schiller platzról a városfele menve, a híd lábánál, az egészségügyi centrummal szemben van. Itt elektromos autó töltő is van.

Vannak még elvétve ingyenes helyek, de a legtöbb helyen parkoló órát kell a kocsi ablakába tenni, és arra az órára állítani, ahonnantól ott áll a kocsi. Van ahol egy óra ingyenes, pld Schiller platz, van ahol 3 óra. Ez ki van írva a táblára. Ilyen kor pld óránként kell átállítani az órát ha ott akarunk parkolni sokáig.

Minden nap 18 órától másnap reggel 8 óráig ingyenes a parkolás itt is. Illetve szombat 12 órától hétfő reggel 8-ig.

A Jázmin panziótól a 2 ingyenes parkoló kb 500 méterre van. Ha valaki este jön akkor este 18 órától reggel 8-ig a Schiller platzon parkolhat ingyenesen ami 20 méterre van.

Murau parkolási lehetőségek

Murau parkolási lehetőségek

Murau parkolási lehetőségek

Murau parkolási lehetőségek

Murau parkolási lehetőségek

Murau megközelítése

Murau megközelítése

Murau autóval

Budapestről Murau kb. 470km. Autópályán haladva általában 5-6 óra az út egy pihenővel.

Ha végig autópályát akarsz, akkor fel kell menni Bécsig, ami plusz 45km, ezért érdemes a Fertő tónál Kismarton Eisenstadt  felé letérni a pályáról és rövidíteni.

Autóval oda-vissza kb 1000km ami nekünk egy Ford Mondeoval kb 80-90 euróból kijön.

Autópálya matricát Magyarországon is kell venni meg Ausztriában is.

Murau vonattal

Budapest Keleti pályaudvarról indul a vonat és oda is érkezik meg.

Én 7.40 kor induló vonattal szoktam Budapestről indulni. 11 óra után van Bécsben ahol sajnos csak 4 perc van az átszállásra, és többször is késett a vonat, így 2 órát kellett várnom Bécsben. Én ezt a Mc Donaldsban szoktam tölteni, mert ott van konektor, és van ingyen wifi. Ha mégis eléred a csatlakozást, akkor 13.10 re érkezik a vonat Unzmarktba ahonnan vagy busszal vagy kisvasúttal tudsz eljutni Murauba ami úgy 40 kilométer.

Visszafelé is úgy 8.40 kor indul a vonat, és ugyanúgy 4 perc van az átszállásra Bécsben. Ha sikerül az átszállás akkor 15 körül érsz Budapestre.

Budapesten régen drága volt a jegy 25000Ft, ma nem tudom mennyi.

Ha Murauban veszem meg a jegyet a Tourist irodában időben, akkor személyi igazolvánnyal vagyis névreszólóan van mikor 39 euro kb 13000Ft. Rosszabb esetben 49 euro. Érdemes kalkulálni ezzel és ha drágább magyarország akkor visszafelé itt kell megvenni a  jegyet.

A Railjet vonatokon legtöbbször van konnektor így áram, és ingyen wifi.

Murau busszal

Budapestről nem indul buszjárat Murauba.

Én amikor busszal jöttem ki akkor Grázig volt a busz és oda jöttek értem autóval.