Tag Archive for közlekedés

Kisvasút menetrend

Kisvasút menetrend

Menetrend itt

Gőzmozdonyos utazás menetrendje

A Murtalbahn 120 éve összeköti Murau felső-stájerországi kerületét Lungau Salzburg kerületével. A 65 km-es keskeny nyomtávú (760 mm-es nyomtáv) Unzmarkt-tól Tamsweg-ig romantikusan fut a Mur felső szakaszán.

A modern vasúti kocsikkal és dízelmozdonyokkal tervezett személyszállítás mellett a gőzmozdonyok Murau és Tamsweg közötti nosztalgikus utak részeként is működnek., Ezek régóta bennfentes tippvé váltak minden vasúti rajongó és romantikus számára. Szipogva, gőzölve és puffasztva a gőzmozdony kígyózza hangulatos, régi idejű kocsiját a festői hegyi hátteret és a természetesen zöld Murot. Számos utas élvezi az utazást ezekben a történelmi kocsikban, ahol már ott ült Ferenc József császár, a zerge vadászatára Murau felé. Ha az utasok éhesek és szomjasok, svédasztalos autóként kaphatók a zöld „Steirerbar” és az élénkvörös „Murtalbar”, amely eredetileg Franz Joseph császár szalonjárója volt. Tehát szálljon le a vonatról, élvezze egy frissítő italt és csodálja meg az elhaladó tájat.

Murau megközelítése

Murau megközelítése

Murau autóval

Budapestről Murau kb. 470km. Autópályán haladva általában 5-6 óra az út egy pihenővel.

Ha végig autópályát akarsz, akkor fel kell menni Bécsig, ami plusz 45km, ezért érdemes a Fertő tónál Kismarton Eisenstadt  felé letérni a pályáról és rövidíteni.

Autóval oda-vissza kb 1000km ami nekünk egy Ford Mondeoval kb 80-90 euróból kijön.

Autópálya matricát Magyarországon is kell venni meg Ausztriában is.

Murau vonattal

Budapest Keleti pályaudvarról indul a vonat és oda is érkezik meg.

Én 7.40 kor induló vonattal szoktam Budapestről indulni. 11 óra után van Bécsben ahol sajnos csak 4 perc van az átszállásra, és többször is késett a vonat, így 2 órát kellett várnom Bécsben. Én ezt a Mc Donaldsban szoktam tölteni, mert ott van konektor, és van ingyen wifi. Ha mégis eléred a csatlakozást, akkor 13.10 re érkezik a vonat Unzmarktba ahonnan vagy busszal vagy kisvasúttal tudsz eljutni Murauba ami úgy 40 kilométer.

Visszafelé is úgy 8.40 kor indul a vonat, és ugyanúgy 4 perc van az átszállásra Bécsben. Ha sikerül az átszállás akkor 15 körül érsz Budapestre.

Budapesten régen drága volt a jegy 25000Ft, ma nem tudom mennyi.

Ha Murauban veszem meg a jegyet a Tourist irodában időben, akkor személyi igazolvánnyal vagyis névreszólóan van mikor 39 euro kb 13000Ft. Rosszabb esetben 49 euro. Érdemes kalkulálni ezzel és ha drágább magyarország akkor visszafelé itt kell megvenni a  jegyet.

A Railjet vonatokon legtöbbször van konnektor így áram, és ingyen wifi.

Murau busszal

Budapestről nem indul buszjárat Murauba.

Én amikor busszal jöttem ki akkor Grázig volt a busz és oda jöttek értem autóval.